Sökordsanalys
Sökordsanalys innebär att du analyserar dina nyckelord för att se hur mycket de är värda och det är en mycket viktig del av sökmotoroptimering. Detta måste göras i två steg där det första är ganska enkelt. Först använder du sökmotorernas statistik för att se hur ofta dina nyckelord eller fraser förekommer i sökningar. Ju högre denna siffra är desto mer är nyckelordet värt. Svårare blir det i steg två, nu ska du nämligen ta reda på vilken konkurrens du har om nyckelordet. Alltså hur stor din chans är att hamna i topp tre bland sökmotorns resultat vid en sökning på dina nyckelord.
Nästa steg i din sökordsanalys är att mäta din konkurrens. Gå in på det första sökresultat som kommer upp och kontrollerar deras sökmotoroptimering. Ligger den andra sajten först för att den är väl sökmotoroptimerad eller ligger den först för att det inte fanns några andra sajter som konkurrerar? Hur ofta förekommer nyckelordet och förekommer det i rubriken? Har de en bra metabeskrivning? Efter det vill du undersöka sidans ”page authority” och ”domain authority”, det kan du göra med MozBar. Siffran du får fram här visar hur högt sidan rankas oberoende av sökmotoroptimering. Du vill se en så låg siffra som möjligt och om siffran är över 70 kommer du sannolikt inte att kunna ta förstaplatsen ifrån dem. Du vill även veta hur många som länkar till sidan. Ju fler som länkar till sidan desto populärare bedöms den vara av sökmotorn. För att se hur många länkar som pekar mot en viss sida kan du använda Open Site Explorer. Tycker du att det låter krångligt? Oroa dig inte, när man väl har lärt sig är det inte så svårt och du kan alltid kontakta oss för att få hjälp med din sökordsanalys.
Nyckelord
Nyckelord är de ord du väljer att vara nyckeln till din sida via en sökmotor. När du gör en sökning på en sökmotor är det ett samarbete mellan dig och den hemsidan du söker. Även om du aldrig har hört talas om hemsidan innan är det ert jobb att gemensamt hitta varandra. Det gör ni genom att oberoende av varandra använda samma nyckelord. Det är hemsidan som vill ha dig som besökare som den största bördan ligger på. Söker du på ”köpa dörr Stockholm” måste den som säljer dörrar i Stockholm se till att du hittar till hans hemsida. Det gör han genom att sökmotoroptimera och se till att ”köpa dörr Stockholm” är ett sökord som leder till honom. För att göra detta måste han placera nyckelorden på sin hemsida. Viktigast av allt är att sökorden finns i rubriken och metabeskrivningen, det är det första en potentiell besökare kommer att se av hemsidan på en sökmotor. För att sökmotorn ska ranka hemsidan som relevant till nyckelorden bör de även förekomma några gånger i texten.
Men vad händer om det finns fler som har nyckelorden ”köpa dörr Stockholm”? Det som händer är att du har en konkurrent. ”köpa dörr Stockholm” är väldigt uppenbara sökord och förmodligen är det stor konkurrens om den frasen. Därför är det viktigt att du gör en sökordsanalys innan du väljer dem. Genom att först analysera värdet på dina sökord får du reda på om de kan ta dig till förstaplatsen i en sökning. Du får även reda på om de är tillräckligt vanliga att söka på för att använda som nyckelord. Om det är stor konkurrens om förstaplatsen kan det vara värt att använda nyckelord som bara söks 2 000 gånger i veckan istället för ord som söks 20 000 gånger i veckan. De flesta kommer att gå in på hemsidan som kommer först i sökningen medan bara en liten del av sökarna kommer att besöka tredjeresultat. Stöter du på problem när du letar efter och analyserar nyckelord kan du kontakta oss för hjälp.
Att välja rätt nyckelord
För att det ska fungera räcker det inte att bara välja ut ord du tror kommer passa. Dessa ord måste vara optimerade för att passa till både din hemsida och konkurrensen. Väljer du nyckelord som söks på tusentals gånger och har hög konkurrens kommer du ha väldigt svårt att hamna högt i sökresultatlistan. Väljer du istället mindre populära sökord är problemet att inte tillräckligt många gör sökningen som kan leda till dig.
För att få reda på hur du använder sökordsoptimering för ett tillfredsställande resultat kan du använda tipsen du hittar här på sökordsoptimering.se. Du kan även kontakta oss för hjälp. Det viktigaste är att du inte skapar en hemsida och tror att den är färdig innan du har sökmotoroptimerat den. Poängen med internet är att du enkelt kan nå ut till alla. Att ha en hemsida som inte är sökmotoroptimerad är som att ha en fest där alla är välkomna utan att berätta för någon hur man hittar dit.
Optimera sökorden
När du har lärt dig grunderna för sökmotoroptimering är nästa steg att optimera sökord. Detta är en mer komplicerad process som kräver att du väger in flera faktorer. Det första du bör göra är att skriva en lista med alla sökord du vill ska leda till din sida och alla ord och termer du tror att folk kan tänkas söka på när de letar efter en sida som din. Utvidga sedan denna lista med synonymer med hjälp av t.ex. synonymer.se. När du sedan har en lista med tänkbara nyckelord, fraser och synonymer till dessa är nästa steg en sökordsanalys.
Det finns flera olika onlinetjänster där du kan testa din keywords för att se hur ofta de förekommer i sökningar. Både Bing och Google erbjuder tjänster där du kan testa dina keywords mot deras statistik.
Ditt mål med att optimera sökord är att folk ska hitta till din hemsida när de söker i en sökmotor. För att de ska göra detta räcker det inte att din hemsida finns med bland sökresultaten, få människor tittar förbi första sidan av resultat och de flesta tittar inte ens förbi de första tre resultaten. Googlar du på ”köpa säng Göteborg” är de första resultaten KungSängen och Sova. De är båda stora företag och om du har en liten butik som säljer handtillverkade sängar i Majorna kommer du troligtvis aldrig att komma över deras resultat. Då är det bättre att fokusera på ovanligare sökord, optimera sökord efter dina
förutsättningar.
Det är därför du har skrivit en lista med tänkbara termer och synonymer som du testar hos sökmotorernas keywordtjänster. Lika viktigt som att du använder relevanta sökord är att sökorden ger dig en plats tillräckligt långt upp bland sökresultaten. Om det känns krångligt kan du kontakta oss för hjälp men det svåraste är att börja, när det väl är gjort är det enkelt att fortsätta och du kommer snabbt att se resultat.
Adstar Sweden
Kontakta oss här